You are currently viewing Συνάντηση ΣΕΜ με την Υπουργό Πολιτισμού για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Συνάντηση ΣΕΜ με την Υπουργό Πολιτισμού για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Σε συνεχεία της προσπάθειας και των πρωτοβουλιών που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΜ (προγραμματισμένες συναντήσεις με ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΕΔΕΜ και GEA) ώστε να δοθεί λύσει στον μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει με τους οργανισμούς  πνευματικών & συγγενικών δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του ΣΕΜ κ. Ιωάννης Κολοβός είχε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κύρια Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που ξεκίνησε στις 14/7/2023. Κατά την επίσκεψή της κα. Μενδώνη στο κάστρο της Καλαμάτας, ο κ. Κολοβός την συνάντησε, την ενημέρωσε και ζήτησε βοήθεια για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει την εστίαση (και όχι μόνο) και πως αυτή τη φορά ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» πρέπει να ΛΥΘΕΙ και όχι να ΚΟΠΕΙ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κολοβός στον διάλογο που είχε με την Υπουργό, της ανέφερε:

«Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας αυτό το διήμερο στη Μεσσηνία ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) σας καλωσορίζει, ως επαγγελματίες του είδους γνωρίζοντας πως η εστίαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και αναγνωρίζοντας την βούληση σας για το ότι πρέπει να μπει μια τάξη στο συγκεκριμένο θέμα (πνευματικά & συγγενικά δικαιώματα). Ζητάμε την βοήθεια σας έχοντας τη διάθεση για έναν ειλικρινή διάλογο. Από την πλευρά μας ως εστίαση ΘΕΛΟΥΜΕ να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας εφόσον η νομοθεσία αυτό ορίζει. Δεν είμαστε ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί  με τους καλλιτέχνες. Αντίθετα είμαστε συνεργάτες, και φυσικά πιστεύουμε πως πρέπει να εισπράττουν αυτά που τους αναλογούν. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις εστίασης να πληρώνουν ΟΜΩΣ αυτό που ΠΡΕΠΕΙ και τους ΑΝΑΛΟΓΕΙ και όχι να καταβάλουν ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ στους οργανισμούς πνευματικών & συγγενικών δικαιωμάτων. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, κατανόηση, υποχωρήσεις από όλους τους εμπλεκομένους φορείς και επαναπροσέγγιση του θέματος. Άμεσα θα πρέπει να προβείτε στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την είσπραξη συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων. Να εναρμονιστούμε στις μεγάλες αλλαγές και δεδομένα που έχουν επέλθει μετά την COVID εποχή, που με κινηματογραφική ταχύτητα άλλαξαν πλέον τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων μας.

Μέσα από συνεργασίες και σοβαρό διάλογο να βρεθούν λύσεις ώστε να σταματήσουν οι ανούσιες και παράλογες αντιπαράθεσεις.

Στην περίπτωση που ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» ΚΟΠΕΙ θα οδηγηθούμε σε ένα επιζήμιο αδιέξοδο και για τις δυο πλευρές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καλλιτεχνών. Οι μεν εστίαση καλείται να αποδείξει στο δικαστήριο πως δεν είναι ελέφαντας. Ενώ ο δικαστής βλέπει έναν άνθρωπο μπροστά του, εχει στα χέρια του μια έκθεση αυτοψίας πολλές φορές από τους οργανισμούς που αναφέρουν πως δεν είναι άνθρωπος αλλά ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ (διότι την ημέρα του ελέγχου διαπιστώθηκε πως είχε προβοσκίδα και ουρά) με αποτέλεσμα να επιδικάζονται τεράστια πόσα χιλιάδων ευρώ εις βάρος των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα οι οργανισμοί προχωρώντας με δικαστικούς επιμελητές, επιδώσεις αγωγών, παράσταση στα δικαστήρια, ασφαλιστικά μέτρα κλπ., διογκώνουν τα λειτουργικά έξοδα των οργανισμών, τα οποία επιβαρύνουν το αμοιβολόγιό τους που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς. Σκοπός μας είναι αποφυγή των επιζήμιων δικαστικών οδών που οδηγούνται οι περισσότερες επιχειρήσεις και καταλήγουν σε αδιέξοδο Να αδειάσουν επιτέλους οι αίθουσες των δικαστηρίων από επιχειρηματίες εστίασης που διασύρονται στα δικαστικά έδρανα σαν κοινοί εγκληματίες . Γι’ αυτό στόχος μας είναι ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» να ΛΥΘΕΙ για το κοινό όφελος όλων.

Θέλουμε μια δίκαιη επίλυση των θεμάτων αυτών και γι’ αυτό το λόγο σας ζητάμε άμεσα να προβείτε στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει στην είσπραξη συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων. Να δημιουργηθεί ένας εισπρακτικός μηχανισμός για όλους τους οργανισμούς με εύλογες αμοιβές. Να επανεξετάσουμε και να ορίσουμε από κοινού ποια θα πρέπει είναι τα κριτήρια και τα αποδεικτικά στοιχειά, ώστε να  κατατάσσουν την επιχείρηση στην σωστή κατηγορία του αντίστοιχου αμοιβολογίου αλλά και ποιος επιπλέον φορέας μαζί με την εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων θα συνηγορεί και θα πιστοποιεί την ορθότητα των ελέγχων και την σωστή διενέργεια και καταγραφή ώστε να μην υπάρχει παραλογισμός και χαρακτηριστική αυθαιρεσία.»

Ύστερα από την ενημέρωση που κάναμε, συζητήσαμε σ’ ένα πολύ καλό κλίμα, ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα που υπάρχουν και τον τρόπο επίλυσής τους. Τέλος ζητήσαμε να ορίσουμε συνάντηση στο Υπουργείο, γιατί ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» για να κοπεί θέλει έναν… αλλά εμείς επειδή πρέπει και επιβάλλεται να τον ΛΥΣΟΥΜΕ αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από συνεργασίες και συνέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ευχαριστούμε το Messinilive για τις φωτογραφίες.