You are currently viewing Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας στηρίζει την καταξιωμένη χορευτική ομάδα ΑμεΑ Dagipoli

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας στηρίζει την καταξιωμένη χορευτική ομάδα ΑμεΑ Dagipoli

Βασικό χαρακτηριστικό του ΣΕΜ είναι η εξωστρέφεια για το καλό του κλάδου της εστίασης αλλά και της κοινωνίας, για αυτό το λόγο επιδιώκουμε να είμαστε αρωγοί και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες με φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουμε το πόσο σημαντικό ρόλο έχει η εστίαση(δηλαδή οι άνθρωποί που την εκπροσωπούν) σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.

Το Σάββατο στην πόλη της Καλαμάτας είχαμε την χαρά και τιμή να παρακολουθήσουμε την χορευτική ομάδα ΑμεΑ DAGIPOLI που στην αυλαία στο 4ο Διεθνή Φεστιβάλ Χορού, στις 29 Οκτωβρίου 2022 στην ΄Τέντα΄.

Μετά την παράσταση ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας παραχώρησε γεύμα σε κατάστημα στην πλατεία Καλαμάτας, στους συντελεστές της ομάδας DAGIPOLI και τους ευχαρίστησε για την υπέροχη χορευτική τους παρουσία. Στις φωτογραφίες βλέπετε τους Γιώργο Χρηστάκη, Αλέκο Μπλάτσε, Σωτήρη Ταχτσόγλου, Φαίη Μάλαμα, Μαρίζα Τερζοπούλου, Αναστάση Κολοβό.

Η DAGIPOLI DANCE Co είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με σωματική βλάβη. Έγινε ευρέως γνωστή για την πολύχρονη πια δράση της, στα Ελληνικά και διεθνή καλλιτεχνικά ύδατα, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων και καταξιωμένων συντελεστών από το χορό, τη μουσική και το θέατρο, συνοδοιπόρων όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή την τολμηρή προσπάθεια.

Κατάφερε να κατακτήσει την αναγνώριση και τον σεβασμό και να εδραιωθεί μέσα από μια ισότιμη σχέση, όπως αποτυπώθηκε μέσα από τη δημιουργική πορεία που άφησε τα ίχνη της, στο σύγχρονο τοπίο της τέχνης. Μια πορεία με πολλούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο από την Αμερική, «The Kennedy Center», Washington DC, ως την Ρωσία (National theatre of Moscow), σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, στο φημισμένο Teatro Piccolo στο Milano της Ιταλίας, στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ολλανδία, την Σουηδία, την Γερμανία και την Ισπανία, την Πολωνία και την Ρουμανία, ως και τη μακρινή Κίνα.

Μιλώντας με αριθμούς η DAGIPOLI DANCE Co αποτελεί μια ομάδα με 17 χρόνια πορείας και εκατοντάδες παραστάσεις, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλές συνεργασίες με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Η μουσική, και τα κείμενα ανοίγουν ένα ιδιαίτερο διάλογο με την κίνηση και το σώμα, και ταυτίζονται ολοκληρωτικά με το νέο κινησιολογικό λεξιλόγιο που προβάλλεται μέσα από την ανάδειξη αυτής της τόσο αρμονικής και γόνιμης συνεργασίας.

Ο Γιώργος Χρηστάκης (Κοινωνικός Ψυχολόγος, χορογράφος, χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο, και ιδρυτής της Dagipoli Dance Co) από την δική του πλευρά αναδεικνύει μέσα από τις χορογραφίες του, την αρμονική συνεργασία σωμάτων με διαφορετικές λειτουργίες, την γοητεία που ασκεί η ανθρώπινη ποικιλομορφία και η συνεργασία ανθρώπων με διαφορετική μοτορική στα σώματά τους, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το «διαφορετικό».

Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν εστιάζει στην συνθήκη της αναπηρίας, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου: Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.

Η δουλειά της ομάδας, στο σύνολο της, είναι απολύτως διακριτικά αδιάκριτη: Είναι μια συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την σωματική ικανότητα αλλά με όρους πραγματικούς ενός πραγματικού γήινου χώρου, που εάν τεχνικά μπορούσε να απουσιάσει η βαρύτητα θα συνέβαινε η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική απουσία τόσο της σωματικής ικανότητας όσο και της σωματικής ανικανότητας.

Με εκτίμηση

Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (Σ.Ε.Μ.)

Φραντζή 6, 2ος όροφος, Καλαμάτα, ΤΚ 24 100

Τηλ: 2721 101 219

Email: info@messinia-sem.gr

Web: www.messinia-sem.gr