You are currently viewing Αναβίωση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του ΠΑΠΕΛ, με την υποστήριξη του ΣΕΜ

Αναβίωση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του ΠΑΠΕΛ, με την υποστήριξη του ΣΕΜ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία,από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την Κυριακή 28/05/2023, στο κεντρικό αμφιθέατρο στον Αντικάλαμο, η πρώτη ημερίδα με θέμα: Παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών – Από το παρελθόν στο μέλλον.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από τους φοιτητές σημαντικά στοιχεία για την ένταξη των παραδοσιακών ποικιλιών στην σύγχρονη γεωργία, στην σημαντική συνεισφορά τους στην παραγωγή τοπικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, και τη σημασία τους για τη διατήρηση της γαστρονομικής παράδοσης της χώρας μας. Εδώ και αρκετά χρόνια, στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου γίνεται προσπάθεια διάσωσης πολλών παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών απ’ όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή, με αρωγούς φοιτητές, αγρότες, αλλά και απλούς πολίτες, έχει φέρει αρκετά καλά αποτελέσματα.

Στον σύντομο χαιρετισμο του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), κ. Ιωάννης Κολοβός, ανέφερε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του συλλόγου σε τέτοιου είδους προσπάθειες και τόνισε ότι η θεαματική αύξηση του γαστρονομικού τουρισμού και η ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την ουσιαστική συνεργασία και σύμπραξη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να καταστεί η περιοχή της Μεσσηνίας ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός.

Η συνεργασία αυτή μεταξύ του ΣΕΜ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι ουσιαστικά ένα αποτέλεσμα από τις εργασίες του MESSINIA FORUM που διεξήχθει τον Μάρτιο του 2023 από τον σύλλογό μας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις στο άμεσο μέλλον τόσο με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όσο και με άλλους φορείς.